- De Europese Unie investeert tot 9 miljoen euro in een opleidingstraject rondom zonne-energie. Het project moet in drie jaar 100.000 geschoolde werknemers opleveren.
- Onder meer installateurs van zonnepanelen ervaren momenteel een tekort aan geschoold personeel. Dit zet een rem op de energietransitie.
- Met het opleidingsinstituut wil de EU ook de afhankelijkheid van China verkleinen en de Europese zonne-industrie versterken.
- Lees ook: Nederland heeft nijpend tekort aan ‘groen talent’, blijkt uit onderzoek – Duitsland, Frankrijk en België doen het beter
De Europese Unie (EU) investeert tot 9 miljoen euro in een pan-Europees opleidingsinstituut rondom zonne-energie. De zogenoemde Solar Academy moet binnen drie jaar leiden tot 100.000 nieuwe, geschoolde werknemers in deze branche.
Er is al 4 miljoen euro toegezegd door de Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU. De Europese Commissie moet zijn handtekening nog zetten onder een extra 5 miljoen euro, die uit het budget van dit jaar zal komen.
Dit zal “zeker” worden toegezegd, zegt de bij het project betrokken manager Adam Rottenbacher tegen Business Insider Nederland op het innovatie-evenement EIT Summit in Brussel. Rottenbacher werkt als algemeen directeur bij het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT), een door de EU gefinancierde innovatie-organisatie die de academie zal opzetten.
Een derde van het financieringsbudget voor de academie moet van bedrijven komen, zegt Rottenbacher. Het kapitaal zal hierdoor mogelijk opgehoogd worden tot ruim 13 miljoen euro. De academie is bedoeld om tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen rondom fotovoltaïsche zonne-energie, de meest gebruikte vorm van zonne-energie.
Tekorten aan geschoold personeel voor banen in de energietransitie
Wereldwijd is er een tekort aan werknemers in de branche voor hernieuwbare energie, meldde vacatureplatform LinkedIn in november, dat daarvoor de vacatures van 67 miljoen bedrijven analyseerde. In Nederland zit dit tekort zelfs de energietransitie in de weg, schreven economen van ABN AMRO in een onderzoek in 2022.
"De Europese Commissie heeft als doel dat we minder afhankelijk worden van derde landen zoals China [wereldwijd een grote speler in de branche, red.]", zegt Rottenbacher. "Maar we kunnen alleen een sterke zonne-industrie hebben als er genoeg mensen zijn om dit werk uit te voeren."
Met 100.000 werknemers erbij moet dat lukken, denkt het EIT. De Solar Academy zal een veertigtal cursussen aanbieden, variërend van installateur- tot ingenieursopleidingen. Het gaat om opleidingen "op alle niveaus", aldus Rottenbacher. Een deel daarvan zal mogelijk gratis zijn en een deel betaald. Cursisten krijgen aan het einde van hun traject een officieel certificaat.
Nieuwe werknemers en omscholing voor bedrijven die zich met zonne-energie bezighouden
Het is de bedoeling dat de academie in maart of april zijn deuren opent, zegt Rottenbacher. Het EIT zal cursussen deels zelf geven, maar ook zal het samenwerken met honderd opleiders in verschillende Europese landen. Daarnaast kunnen gespecialiseerde bedrijven in trainingen voorzien. Rottenbacher hoopt zowel geïnteresseerden zonder baan te trekken als bedrijven die hun werknemers willen omscholen op het gebied van zonne-energie.
Het initiatief maakt onderdeel uit van de Europese Green Deal, de wetgeving die is bedoeld om de EU in 2050 klimaatneutraal te hebben. De opleiding zal de eerste drie jaar als een soort pilot-project fungeren, zegt Rottenbacher. In die periode zal de opleiding nog niet in alle 27 EU-lidstaten operationeel zijn. In hoeveel landen de opleiding de deuren zal openen en of Nederland daar ook tussen zit, kan de algemeen directeur nog niet zeggen.
Het EIT startte de afgelopen jaren ook al een accu-academie, de European Battery Academy, en een opleiding voor werknemers in complexe technologische beroepen, de Deep Tech Talent Initiative. Laatstgenoemde opleiding moet al volgend jaar resulteren in 1 miljoen nieuwe werknemers.
EU-programma levert 50.000 nieuwe werknemers in batterijbranche op
De accu-academie, waar de EU volgens Rottenbacher 10 miljoen euro in stak, heeft als doel in zeven jaar 800.000 werknemers aan deze branche toe te voegen. Batterijen zijn onder meer nodig om de groeiende vloot aan elektrische auto's te ondersteunen. Na bijna twee jaar voorzag de opleiding zo'n 50.000 mensen aan een certificaat, zegt Rottenbacher. Het EIT claimt tot dusver in totaal 100.000 mensen te hebben geholpen aan een opleiding.
Het EIT noemt zich een van de grootste innovatie-organisaties van Europa. De organisatie bestiert in de EU ruim vijftig hubs, oftewel kantoren-annex-ontmoetingsplekken. De organisatie fungeert ook als leverancier van groeiprogramma's voor startups en als financier van startende techbedrijven.
Het EIT claimt al meer dan 7.800 startups te hebben bijgestaan. Zo hebben deelnemende startups dankzij de hulp van het EIT al meer 7,3 miljard euro extern kapitaal opgehaald, stelt het instituut. Het EIT claimt samen te werken met meer dan 2.400 bedrijven in de Europese Unie.